21 Temmuz 2013 Pazar

Kalburabastı (Hurma Tatlısı)

 
İftarda,kanda düşen şeker oranının baskısıyla da yemekten çok tatlı bir şeyler yeme ihtiyacı içerisinde hissediyorum kendimi.Bu yüzden bu tarif hızır gibi yetişti tatlı krizime :))
 
Aslında zor gibi gözükmesine rağmen kolaylıkla yapılabilen bir tarif ve görüntü itibariyle de insanı cezbediyor :) Normalde kalburabastı diye biliniyor ama bizim yörede kendisine hurma tatlısı deniyor..şekli itibariyle böyle denmiş sanırım :)

Kalburabastı (Hurma Tatlısı)
 
 
Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
3,5 su bardağı un
2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu

İçi için:
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

 
Şerbeti için:
2,5 su bardağı su

2,5 su bardağı şeker
1/4 limon suyu
 
  
Hazırlanışı:
1.İlk başta şerbeti hazırlıyoruz.Çünkü soğuk bir şekilde tatlımızla buluşacak.2,5 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şekeri ocağa alıp kaynatıyoruz.Kaynadıktan 10 dk sonra 1/4 limon suyunu içine ilave ediyoruz.Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
2.1 paket oda sıcaklığında margarini 3,5 su bardağı un ile yoğuruyoruz.Sonra 2 yemek kaşığı yoğurt,2 yemek kaşığı sıvıyağ,1 yumurta,1 paket kabartma tozunuda ilave edip kulak memesinden daha katı bir hamur elde ediyoruz.10 dk üstünü bir bezle örtüp dinlendiriyoruz(şekil vermemiz için yumuşak olmamalı eğer hamur yumuşak olursa biraz daha un ilave edin.)
 
3.Bu kısımda ben bu kevgiri kullandım ama siz metal süzgeçle de yapabilirsiniz.kevgirin ters yüzünü kullanıyoruz.hamurdan ceviz büyüklüğünde parça alın.kevgirin ortasına  hamuru koyup elimizle bastırarak avcumuz kadar bir hamur açıyoruz.hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı ceviz içini koyun ve hamurun iki ucunu birleştirip tepsimize şekilli kısmı üste gelecek şekilde koyuyoruz.(Tepsiyi yağlamanıza gerek yok).
Bu sırada hamurlar bu şekilde gözüküyor :)



 
4.180 derecede 10-15 dk pişirin.sonra ısıyı 200 derece yapıp üstünü kızartın.üzeri kızarınca fırından çıkarın.3 dk sonra soğuk şerbeti sıcak tatlıların üzerine dökün(Ben derin bir kapta bu işlemi yapıp sonradan servis tabağına aldım).Sonra da servise sunun..


Afiyet Olsun..:)


 





 Not:Tarif için Portakal Ağacı'ndan yararlandım..







 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder