18 Ocak 2015 Pazar

Koredeyken neler yedim? Kore yemek kültürü hakkında edindiğim bilgiler

                                                                                       


Kore'ye gitmeden önce en büyük endişelerimden biri yemek konusuydu.Bir hafta boyunca neler yerim,neler içerim,acaba aç mı kalırım tedirginliği yaşıyordum.Çünkü benim için en büyük sorun dizilerden gördüğüm ya da Kore'ye gidenlerden duyduğum kadarıyla çoğu yemeğin içine domuz girmesiydi.Öncelikle belirteyim ki ben oraya bir haftalık gittiğim için helal olmayan bir şeyi yememe konusunda titiz davrandım.Çünkü bazı Kore'de yaşayanlar her türlü yemekleri yemek zorunda kaldıklarını söylüyorlar ya da hiç bahsetmiyorlar fakat paylaştıkları markalarda domuz yağı ya da jelatini bulunuyor olabiliyor.Bunun önüne geçilebilir mi kişinin kendi kararıyla alakalı bir şey ya da orada yaşamak gerekir orasını tam olarak bilemeyeceğim.Fakat dediğim gibi ben oraya bir haftalık gittim ve orada yaşamak ayrı bir mevzu.Ben orada uzun süreli bir yaşantı sürmeyeceğim için özenli davranmaya gayret ettim.Zaten yemek yemeseniz bile hazır ürün alsanız da hemen hemen çoğunda domuz jelatini,domuz yağı ya da alkol bulunuyor..

Şimdi gelelim benim nasıl bir yol izlediğime..Kore'ye gitme zamanım yaklaştıkça neler yapabilirim diye düşünmeye başladım ve Kore'de illaki helal ürünlerin olabileceği düşüncesiyle internette araştırma yaptım.Bir kaç tane site buldum ama bu noktada en çok facebook'ta bir sayfa olan Halal Korea'dan yararlandım diyebilirim.Orada her çeşit ürünün helal ve haram olanları resmiyle birlikte yazıyordu ve ben hepsinin fotoğrafını çektim.Kore'ye gittiğim zaman da bunlar dışında hiç bir ürün almadım.Dilerseniz siz de o sayfada helal ürünlere göz atabilirsiniz.

Kore'ye gitmeden bir iki gün evvel de markete girdim ve uzun ömürlü dayanabilecek bisküvi,çubuk kraker,çikolata vs. aldım.Sonuçta uçakta sıvı hariç bu tarz ürünleri götürmekte sorun olmayacaktı.Hatta iyi ki almışım çünkü yiyemeyeceğim şeylerle karşılaştığım da hep bunları yedim.



Öncelikle şunu belirteyim,biz oraya grup olarak gittiğimizden çoğu mekan oraya gideceğimizden ve bizim müslüman olduğumuzdan haberdardı ve ona göre yemek hazırlamışlardı.Fakat ben ve benim gibi bir kaç arkadaşım yapım aşamalarını bilmediğimiz için yine de yeteri kadar güvenemedik.Bir tane arkadaşımız da korece bildiği için her gittiğimiz mekanda acaba bunda domuz var mı? bunda domuz yağı kullanıldı mı? diye her seferinde sordu ve biz de ona göre yemeğimizi yiyebildik.Zaten o domuzun öyle ağır bir kokusu var ki sormasak da anlayabileceğimiz türden bir şey..


Herhangi bir lokantaya girdiğiniz de öyle bir koku suratınıza çarpıyor ki..Soju kokusu ya da pişen domuzun o ağır kokusu daha lokantaya girmeden iştahımın kapanmasına sebep oluyordu zaten :) Allahım hala burnumda o koku ıyyyy...

Şu yukarda ki fotoğrafta görmüş olduğunuz pilav var ya benim en büyük kurtarıcılarımdan biri oldu.Öyle lezzetli falan olduğundan değil.Nasılsa yağsız ve tuzsuz lapa pilav olduğunu bildiğim için abandım bu pilava.Kahvaltılarda da otelde ananas ve karpuz yiyordum..Sonra eve geri döndüğümde bir hafta da 3 kilo vermiş oldum.Kilo vermek istiyorsanız ve helal yemek konusunda titizseniz Kore'ye gidin,kesin çözüm :D

Bir de oradayken hiç ramen yemedim.Çünkü fabrika çıkışlı olarak nerdeyse hepsine domuz vardı.Hatta bir arkadaşımız bir keresinde  ramen yapılan yerden almıştı da içinde domuz eti olduğunu sonradan farketmişti..


Bu gazoz da helaldi ve tadı çok güzeldi.Bizim gazozlara göre daha şekerli gibiydi sanki..Bir de milkis diye bir markanın sütlü gazozu vardı.İlk başta ıyy öyle şey mi olur canım? dedimse de deneyince hemen ters köşe yaptım.Alttan hafif süt tadı ve tatlı gazoz süper bir ikili oluyormuş meğerse :) Tabiki bu da helal markaydı..


Gelelim Korelilerin yemek kültürü hakkında gördüklerime; 

*Kimchi her sofranın olmazsa olmazı ve tabi ki diğer mezeler..Bir seferinde oturduğumuz masa da kaç tane meze var sayamamıştım ama resmen dibine koyuyorlar.Tadımlık gibi bir şey..Kimchi'nin bizim lahana turşusundan farkı sanırım koydukları acı sostan dolayı boğazı yakan bir acıya sahip olması.. Diğer mezelerde genelde sosla karıştırılmış üzerine susam serpilmiş soğan ya da yeşillik oluyor..

*Yemekler tuzsuz..Yiyebildiğim yemeklerin hepsi tuzsuzdu ve herkeste bundan yakınmıştı.Ben yine tuz  hiç bulunmaz diye düşünüyordum ama sonradan isteyince getiriyorlardı.

*Bir yemeğin yanında ekmek yeme kültürü yok.Hatta ekmek yok.Bizim kaldığımız otellerde yine turistler olduğu için ekmek vardı ama normal lokantalarda kesinlikle bulamazsınız.Onun yerine yağsız ve tuzsuz yapılan lapa pilavı bizde tüketilen ekmeğin yerine geçiyor..

*Ne kadar acıysa o kadar tatlı..Grupla birlikte bir gün yemek yapma etkinliğine katılmıştık.Orda ki kadından gördüğüm neydi biliyor musunuz? Üç kaşık pul biber attıysa iki kaşık toz şeker ekledi..Abarttığımı sanmayın.Çünkü hep bir ağızdan whooaaaaaa yapmıştık.Ahjummada bize gülmüştü :) Yemeği yerken o boğazı yakan acının altında bir tatlı tadı geliyor.Türk damak tadına pek uygun bir şey değil sanki acıyla tatlı bir arada ama benim için çok sorun olmamıştı :)

*Aynı yemek kursunda ahjummanın anlattığına göre korelilerin en sevdiği et türleri birincisi inek(çok pahalıymış sanırım ki fazla tüketilmiyor) ikincisi ise domuz..Yine bizim gruptan cık cık cık sesleri :)Ahjumma burda yine gülüyor :)

*Her lokanta da su bedava..Yanına bir sürahi koyuyorlar içebilidiğin kadar iç :) Bazı türk lokantalarında da bunu yapıyorlar sanırım..

*Alkol tüketimi özellikle soju tüketimi çok fazla.Zira akşam 9'dan itibaren herkes sallanır vaziyette yürüyor :))


Çok uzun bir yazı oldu.Umarım unuttuğum bir şey yoktur.Eğer sonradan aklıma gelirse güncelleme yaparım :)
Umarım gitmek isteyipte yemek konusunda endişeleri olanlara yardımcı olabilmişimdir :) Dediğim gibi ben helal yemek konusunda özenli davranmaya çalıştım ve yiyebildiklerimi sizinle paylaştım.Peki herkes benim gibi mi davrandı? Hiç umrunda olmayıp her çeşit yemeği,ürünü yiyen de vardı ve tabi benim gibilerde..Bu size kalmış bir şey :)






16 yorum:

  1. Cok guzel bır yazı olmus bıraz daha rahatladı kafam. Yenıdıgın ıctıgın senın olsun gezdıgın yerlerı de beklemekteyız efenım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah paylaşmak istiyorum hepsini.Daha seul anılarımı anlatmadım bile.En çok günümü de orada geçirdim halbuki :)

      Sil
  2. Kore ve Japon mutfağı birbirine yakın gibi duruyor ama öyle mi tabi sana sormak lazım eğer öyleyse onigiri ve sushi yiyerek dünyanın en keyifli insanı olurdum orada ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası ben Kore'deyken ya da Türkiye'de Japon yemeklerini çok tatmadım.Ama filmlerden görünen ve birbirine çok yakın iki ülke olduklarından yemek kültürlerinin illaki benzediğini düşünüyorum.Hatta Kore'de bir markete girdiğimde onigiri satıldığını görmüştüm ama adı farklıydı.Birde çiğ balık hariç sushi de kimbapa benziyor değil mi? :)

      Sil
  3. Yihuuu çok seviyorum bu kore seyahati yazılarınııı helal gıda işi önemli şimdi öhhöm gözlerimize haramları haramları sokuyorlar ağzımıza sokmasınlar bari diyorum ben. Ay saçmalıyo muyum gene ben. Pot kırcam diye çok korkuyorum bu ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koredeyken hemde diken üstündesin heryer buram buram soju kokuyor zaten :) Tabi tercih meselesi.Ben hiçbirini tüketmediğim için ağır gelmiş olabilir bana :)

      Sil
  4. yemekler oldukça leziz görünüyor :)

    bende yeni bloguma beklerim
    http://buseilehayat.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. bir haftada böyleyse orda yaşayan müslümanlar için durum vahim olabilir ama şöyle de bir durum varki kendi ülkemiz de bile çoğu zaman ne yediğimizi bilmiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten orda yaşayanlar hayatlarını paylaştıkça tozpembe geliyor her şey.Ama mesela bu konularda titiz olan kişiler için katlanılamaz duruma gelebilir bir süre sonra.Dediğin gibi kendi ülkemizde de sürekli risk altındayız.O yüzden heryerde dikkat etmeliyiz bence..

      Sil
  6. baya bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Yalnız yazar hanım bir konuda yardımınızı rica edeceğim. Bana dönüş yapmanız mümkün mü? Hayırlı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Yardımcı olabileceğim bir şey ise söyle lütfen..

      Sil
  7. Merhaba.bende biraz araştırdımda orada helal restorantlarda varmış.onlarada mı güvenilmez yani?ama şuna bende katılıyorum kendi ülkemizde bile tam olarak nolduğu belli değil.tabi doğru dikkat etmek gerekir.bende önce bi gezi amaçlı gitmek istiyorum.ardında da eğer çook beğenirsem orda çalışabilirim tabi eğer kabul edilirsem��.ben kapalıyım ve orda bu durumda çok mu zorluk çekerim hiç bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bu konulara çok dikkat ediyorsan helal restoranları tercih etmek içini daha çok rahatlatacaktır.Fakat her daim helal restoran bulmak korede pek mümkün değil gibi..Gittiğim dönemde kapalılara hiç sorun yaşatmamışlardı. Kusura bakma yorumunu geç görüp cevap verdim.Umarım geri dönüp,bakma fırsatın olur.sevgiler :)

      Sil
  8. Geç cevap vermeniz sorun değil. İnanın ben böyle bir msj attığımı dahi unutmuşum😄 artık zamanla ne olur bilmiyorum. Ama bir gün nasip olurda gidersem dediklerimizi hatırlıycam inşallah .Cvp verdiğiniz için teşekkür ederim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok teşekkür ederim değerli yorumun için umarın en kısa sürede gitmek sana da nasip olur :)

      Sil