26 Haziran 2016 Pazar

Kore Dizileri Kapışıyor (Seviyor Sevmiyor,No:309,Yüksek Sosyete)


Diziler birer birer sezon finaline girdikçe yaz dönemi için yeni diziler yayınlanmaya başladı.Çoğu da Kore dizisinden uyarlama olunca bir iki bir şey yazmak istedim bende.İlk önce Seviyor Sevmiyor'la başlayayım.She Was Pretty'nin uyarlaması olan Seviyor Sevmiyor'un Kore dizisinden uyarlama olduğunu duymayan kalmadı sanırım.Duymayan kalmışsa bile olay akışından olsun,sahneler olsun,bir objeye odaklanıp her şeyi onun üzerinden yürütülmesinden olsun bariz bir şekilde belli ediyor kendini zaten.
Dizinin Kore versiyonu She Was Pretty'i ise malesef daha önce izlemedim.Sadece ilk bölümüne baktım.Gerçektende denildiği gibi birebir alıntı mı acaba diye...İzledim ve gördüm ki bir kaç ufak şey haricinde her şey aynı! Dizinin,Kore versiyonunun birebir aynısı olmasından çok memnun kaldım.Çünkü bizimkiler zaten gayet entrikalı Kore dizilerine biraz daha entrika katınca iyice çekilmez hal alıyor.
Oyunculara gelirsek,başrolde Zeynep Çamcının olması çok doğru bir tercih olmuş.Bir oyunculuk bu kadar doğal olabilir! İlk başlarda instagramda baya bir tepki almıştı Kore hayranları tarafından.Fakat kendisi tepki göstermek yerine olayı çok iyi idare etti.Hayranlarla birlikte olup komik komik hatta çoğu zaman Korevari paylaşımlarda bulunuyor.Çok tatlı kız yahu^^




Bir diğer uyarlama ise No:309.Kore versiyonu ise ''Fated to love you'' idi.Bütün bölümlerini izlemiştim ve çok da sevdiğim bir diziydi.Türk versiyonuna baktım da başrolde ki Furkan Palalı aşırı derece donuk geldi bana.Kore versiyonunu izleyenler bilirler ki Lee Gun karakteri tam bir çılgındı! Hele bir Lee Gun kahkahası vardı ki..Unutabilene aşk olsun! :)) Bu donukluğun büyük bir sebebinin senaristler olduğunu düşünüyorum.Zira her dizinin başrolünde muhakkak Burak Özçivit karizması ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.Fakat Kore dizilerinde başroller,genelde çatlaklar ve gayette eğlenceli ve güzel işler çıkıyor bence.


Senaryoda da değişiklikler yapılmıştı.Yapılan değişikliklerden hoşlanmadığım bir durum vardı ki;başroldeki kızımızın annesi kızının  evlilik dışında zengin birinden hamile kaldığını öğrenince göbek atıyor bir de tebrik etmediği kalıyor.Kore versiyonunda ise annenin ilk tepkisi kızı pataklayıp namusunu temizlemek için zengin mi fakir mi diye bilmeden adamla evlendirmeye çabalıyordu.Hangisi Kore kültürü hangisi Türk kültürü bilemedim ben? Bir de bizim versiyonda rakip olan kuzenin çirkin ve şişman(bize öyle lanse edilen) olan karısından çocuk yapma çabası ve entrikalarından da hoşlanmadım.Bu şekilde izlenmiyor mu derseniz,izlenir fakat bir Fated To Love You kadar etkisi olmaz diye düşünüyorum.


High Society'i izlemedim.Star'da başlayan uyarlaması Yüksek Sosyeteyi bir beş dk izleyeyim dedim fakat sıkıldığımdan daha fazla dayanamayıp kapadım.Instagram'da haberini görüp aynen buraya yazıyorum.İsimlerden zaten uyarlama olduğu belli oluyor.Nasıl olduklarıyla ilgili bir fikrim yok..Türk versiyonunu izleyeneniz beğeniniz var mı?




Benim en büyük umudum ise My Girl'ün uyarlaması olan Aşk Yalanı Sever'di.Fakat anladığım kadarıyla dizi reyting kurbanı oldu ve artık yayınlanmıyor.İlk bölümünü izlemiştim ve birebir aynısıydı.Her zaman My Girl'ün Türk versiyonu olacağını düşünüyordum.Başrolde şeker mi şeker bir kız ve Antalya'da bir portakal bahçesine izin almadan girdiği için başroldeki erkeğin onu kovalama sahnesi....Jeju adasındaki sahnelerden dolayı Antalyaya takmıştım :))Zihnimde şekli buydu.Fakat başroldeki kız orjinal versiyondaki kadar aktif,neşeli bir tip değildi.Ortada Antalya falanda yoktu.Birkaç habere baktımda dizi düşük reytinglerden dolayı final kararı almış.

Yayınlanan uyarlamaları göz önüne alırsak hem karakter seçimi olsun hem senaryo uyarlaması olsun Seviyor Sevmiyor'un bu kapışmada galip geleceğini düşünüyorum.Zaten No:309'la aynı gün yayınlanıyor ve reytingleri daha yüksek.Bakalım bunu sürdürebilecekler mi? Yoksa kış sezonuda devam edip senaryoyu darma duman mı edecekler göreceğiz :)







12 yorum:

  1. Benim gördüğüm kadarıyla bir Seviyor Sevmiyor'un uyarlama olduğu yazıldı. Hem dizi biterken hem de daha başlamadan SWP uyarlaması diye yazıyordu. Diğerlerinde böyle bilgilendirme göremedim ben maalesef :/ Ya salak yerine koyuyorlar milleti yada kdrama izlenen kesim üç beş kişiden ibaret sanılıyor bilemedim :P

    Yalnız SS'nin yönetmeni sanırım Yusuf Pirhasan adam hakkıyla izin isteyip, öyle yapıyor dizileri misal Baba Candır taktir ediyorum kendisini. Ha bu arada SS'nin setine ziyarete gitmiş MBC ekibi hatta ortak projelerden falan bahsetmişler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyor sevmiyor da uyarlama olduğu dizinin sonunda belirtiliyor.Diğerlerinde ben de göremedim.Dediğin gibi herhalde Kore izleyicilerini çok az bir kitle zannediyorlar ama yanılıyorlar :))
      Baba Candır'ın da Kore dizisi olduğunu şimdi öğrendim.Bence biz oranın senaristlerini burada çalıştıralım.En mantıklısı o herhalde :D

      Sil
  2. Hepsine şööyle bir göz attım bende malum Kore olunca :)
    No 309 eleştirilerine katılıyorum, uyarlama olmamış, sıkıcı, yan karakterler yavan ve dediğin gibi kızın annesinin o tavrı :/
    Seviyor sevmiyor'u çok beğendim ben ama 16 bölümlük diziyi uzatıcaklar mı yoksa 16 bölümde bitircekler mi hakkaten merak ediyorum!
    Yüksek sosyetenin Kore versiyonunu izlemiştim, bizimkisinde bazı bana göre mantık hataları olsa da Kore versiyonuna göre daha iyi olmuş, ben eğlenerek izledim. Fakat onda Kore uyarlaması olduğuna dair bir ibare olmadığı için sinir olmadım desen yalan olur :p Koreliler babamın oğluymuş gibi hissediyorum! :D
    Diğer diziyle hiç bir fikrim yok fox dizilerini pek sevmiyorum ben :D
    Ay ne konuşasım varmış bende post yapayım bari :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehehe yap canım valla okuruz :))
      Yüksek Sosyete hakkında böyle bir yorum bir yerde daha okumuştum.Demek ki bizim versiyonu daha iyiymiş.Bak bunu da görmüş olduk :)

      Sil
  3. Bizde bir iki dizi dışında pek tutmuyor artık diziler. Eskiden bu kadar yayından kaldırılan dizi yoktu. Özellikle yaz dizileri bana hep aynı gelmeye başladı. Zoraki bir macera yapılmaya çalışılıyor gibi. Galiba seyirci de doydu biraz. Bana kalsa uyarlama dizi film çekilmese hiç. Orjinali verilse daha iyi olur. Sevgiler canım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de..Hem bu kadar maliyeti olmazdı..
      Türk halkı yabancıları benimsemezler diye düşünüyorlar ama en basit örneği;Iss Pyaar Ko Kya Naam Doon? :)

      Sil
  4. She Was Pretty'e bayılmıştım. Onun için Türk versiyonuna bakmadım bile. Çünkü sevdiğim şeylerin. Bire bir aynısını aynı senaryoyla yapmalarından hoşlanmıyorum aslında. Ne olacağını biliyorsun çünkü. Sıkılıyorum o sebepten.

    Yüksek Sosyete ve No:309'un Kore versiyonunu izlemedim. Türk versiyonlarına baktım. Ama Kore versiyonları eminim çok daha iyidir diye düşünüyorum. Onun için ilk fırsatta Kore versiyonlarını izlemeliyim. :)

    Yaz dizilerini seviyorum. Kısa ama eğlenceli olabiliyor. Tadında bırakılan diziyse ise, daha bi seviyorum. :)

    Güzel bir yazı olmuş. Sevgiyle.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orjinalini izledikten sonra uyarlamasını izlemek çok sıkıcı olabiliyor cidden.Ama belki nerede değişiklikler yapılmış aynı hava verilmiş mi diye izlenebilir :)
      No.309'un Kore versiyonu çoook güzeldi canım muhakkak izle :)
      Sevgiler :)

      Sil
  5. bence de en başarılı seviyor sevmiyor olur ama o bile epey eksik geldi bana. keşke gerçekten çok güze yapsalar da dolu dolu izlesek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence biz Kore versiyonlarındaki aşırı doğal hallere o kadar çok alışmışız ki bizim versiyondakiler biraz eksik geliyor bize..
      Umarım daha güzellerini yaparlar ama şimdilik umudum bu eldekileri fazla dağıtmadan tadında bırakmaları:)

      Sil
  6. she was pretty çok seviyom.
    fated izlicem daha.
    sosyete onu duymadım.
    türklerini izlemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fated To Love You çok güzel bir dizi.Tavsiye ederim :)
      Seviyor sevmiyor'u takip ediyorum ben bir tek ama orjinalini izlediğin için belki sana sıkıcı gelebilir deeptone^^

      Sil