20 Nisan 2015 Pazartesi

Güney Kore sinemasından bir alıntı daha! ''Senden bana kalan''


''Senden bana kalan'' filminin fragmanını gördüğümde bir kaç şey baya tanıdık gelince konusunu araştırma isteği duydum ve sonuç tam da düşündüğüm gibi yine güney kore sinemasından alıntı yapılmış bir türk filmi olduğunu farkettim.Filmin orjinal hali ise birçok Kore sineması sevenin de bildiği bir film olan ''Bir milyonerin ilk aşkı'' filmi..


Konularına bakarak sizde benim gibi bariz belli olan benzerliğin farkına varacaksınız.

Bir milyonerin ilk aşkı filminin konusu;

18 yaşına basan Kang Jae-kyung, büyükbabasının mirasının tek varisidir.Nefes aldığı her saniye daha da zenginleşen Kang Jae-kyung şımarık ve sorumsuzdur.Dostluklara, aşka, eğitime ve adalete duygusuna ihtiyaç duymaz.İhtiyaç duyduğu duyguların kapısını ona, sahip olacağı mirasın kolayca sağlayacağını düşünür.18 yaşına bastığının ertesi günü büyükbabasının vasiyeti kendisine okuna Kang Jae-kyung büyük şaşkınlık yaşar.Mirasın hepsinin koşulsuz olarak tek varis olan kendisine verileceğini düşünen Kang Jae-kyung vasiyetname içerisindeki şartları sağladığı taktirde mirasın sahibi olabilecektir.Aksi taktirde mirasın hepsi hayır kurumlarına bırakılacaktır.Vasiyetnameye göre; varis GangWondo'daki Boram Lisesi'ne nakledilecek ve bir yıl sonra mezun olacaktır.Bu süre zarfında altındaki spor arabasını, kral dairesini, yazlık evini, kredi kartlarını ve miras kapsamındaki diğer tüm varlıklardan mahrum olacaktır.Kang Jae-kyung mirasa sahip olmak için vasiyetnamede yazan Kore'nin uzak taşralarından Boram'a otobüsle uzun bir yolculuk yapar.İlk başlarda eski alışkanlıklarını devam ettirmek istesede Boram kasabasında geçireceği bir yıl, Kang Jae-kyung'un mirasa uzandığı değil geçmişine, hatıralarına, aşkına ve çocukluğuna uzandığı bir yıl olacaktır.

Senden bana kalan filminin konusu;

Çocukluğunda annesiz ve babasız kalan Özgür, büyükbabasının mirası sayesinde zorluk görmeden, biraz da şımartılarak büyümüştür. Büyükbabasından kalacak olan miras sayesinde rahat ve sorumsuz bir hayat sürmeyi planlarken 18 yaşına bastığı gün işlerin hiç de umduğu gibi gitmeyeceğini öğrenir. Özgür mirası alabilmek için vasiyetnamede yazan bir şartı yerine getirmek zorundadır. Buna göre İstanbul'dan Çanakkale'nin Adatepe köyüne taşınacak ve burada bir yıl geçirecektir. Özgür bu şartı yerine getirmezse mirasın yalnızca ufak bir kısmını alabilecek, geri kalan kısmı ise hayır kurumlarına bağışlanacaktır. Mirası hak ettiğini düşünen Özgür, Adatepe'ye gider ve kendini bekleyen yeni hayata böylece atılmış olur. Adatepe'de onu büyük sürprizler beklemektedir. En büyük sürpriz ise beklenmedik bir anda hayatına giren Elif olacaktır.

Görüldüğü üzere konularda en ufak bir fark yok ve afiş bile Kore versiyonunda geçen sahneyle aynı yapılmış..


Televizyonda tanıtımını izlerken Kore sinemasına ait bir film olduğuna dair bir şeye rastlamadım.Umarım bu durumu diğer bazı filmlerde olduğu gibi sadece kendilerine mal etmezler de filmin alıntı olduğunu belirtirler..

''Evim sensin'', ''Sadece sen'' gibi bir sürü film ve en son olarak da ''Senden bana kalan'' filmi yapımcıların ve yönetmenlerin Kore sinemasına olan ilgisinin ne kadar arttığının göstergesi gibi..Yalnız belki şöyle bir dezavantajları var ki halkın çoğunluğu Kore sinemasının farkındalar,izliyorlar ve takip ediyorlar..Şahsen ben izlediğim bir filmin tekrarı olan filmleri gidipte bir daha izleme isteği duymuyorum.Belki biraz kafa patlatıp özgün senaryolar çıkartsalar Türk sinemasının hem yurtiçinde hemde yurtdışında daha çok ilgi göreceğini düşünüyorum.

Bir de bu arada,benim gibi Kore sinemasını veya dizilerini izleyen kişilere dışardan bir takım kişilerce''aaaa sen çekikleri mi izliyon? ne anlıyon bunlardan?''diye hunharca eleştirirken,o alay ettikleri filmlerin alıntılarına ayıla bayıla gidip para döktükleri için dalga geçmeniz serbest :)



17 yorum:

  1. Bende fark etmiştim benzediğini ama böyle araştırmaya üşenmiştim. :D Ben bu filme gitmem büyük ihtimal nete düşer nasılsa o zaman izlerim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende ilk gördüğümde ''yok canım artık bir tane daha mı film almışlar?'' diye meraktan araştırdım ki gerçekten de öyleymiş :)
      Ben büyük ihtimalle izlemem sıkılıyorum sonunu bilince :)

      Sil
  2. Ben de fragman ılk cıktıgında okumustum alıntı oldugu haberını. Benım acımdan problem yok ıstedıklerı kadar alıntılayabılırler ama hakkını vererek ve bızım kulturumuzden de bır seyler katarak yaparlarsa bunu seve seve ızlerım. Neslıhan ve Ekın uymamıs ve fragmanı da sevmedım. Sanmıyorum bunun ıcın sınemaya gıdecegımı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes zaten üç aşağı beş yukarı aynı şeyi yapıyor.Alıntı demekten de kurtuluyorlar böylelikle :)
      İkisi de yaşları küçük durduğu için seçilmiş galiba ama bende uyduramadım sanki..Fragman da dediğin gibi ilgi çekici değildi ama bakalım ne kadar tutacak film o da var :)

      Sil
  3. Aa buda mı alıntı..aynen senin gibi düşünüyorum.orjinali varken alıntıya gerek yok.benim blogumada beklerim sizi sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Salam. Yazını çox bəyəndim, xüsusilə son cümlənə bayıldım ;) mən də həmişə qıcıqlanıram və bənzər cavab verirəm. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tipler çok gıcık oluyor ama en sonunda bizden daha da fanatik oluyorlar :) Bak benim bir tane yazım var hatta sayfanın sağ kısmında görürsün.. ''Arkadaşlarını kore dizilerine alıştırma evreleri'' diye.orda bu durumu anlatmıştım :) Onu okursan hak verirsin :)

      Sil
  5. Son dönemde Kore'den almadığımız film kaldı mı acaba? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz direk o filmleri alalım dublaj falan yapalım bence niye uğraşıyorlar onu da bilmiyorum :) Sabah akşam korelileri izleriz daha çok hasılat yapar bence :D

      Sil
  6. son yorumuna sonuna kadar katılıyprum önce herkes kendine bakacak kore filmlerin ne kadar sevildiğini anlayamdılarsa boş beyinlerini zorlamalarına gerek yok çünkü anlmayacaklar o yüzden çamkalara karşıyım sonuna kadar fragmanını izleidm admin kore filmin gözyaşlarımı inan tutamadım bu ülkede en güzel dramı yapan ülke şüphesiz güney kore her gün ağladığımı biliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ''Bir milyonerin ilk aşkı''nı izlerken sonunda gözyaşlarımı tutamamıştım..Adamlar işi biliyor cidden..

      Sil
    2. kesinlikle admin sana bir kötü haberim daha var full house da çakması geliyor bu gidişle durmayacaklar ....:((((((((((((

      Sil
    3. Full house u izlemedim bir ara izleyeceğim onu da ama doğrudur..
      Bu arada bana genelde burada miss lovebird diye hitap ediyorlar sende öyle diyebilirsin :)

      Sil
    4. tamama miss love bird :) bende izlmedim ama izliyeceğim elin oğlunun türk versiyonu nu izledin mi izlemediysen boşuna zamanını harcama ..

      Sil
  7. zaten türk filimlerinin yarısından fazlası alıntı . türkler hiçbir zmn kendi emekleriyle bir yere gelememişler . ben de türküm fakat olay bu ne kdr üzücü olsa da :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde bir yerlere gelemedik değilde benim düşüncem Amerikanvari filmler yerine daha çok kendimize dönük ailece izlenecek,samimi filmler olsa yönünde.Bizde vakti zamanında ne kadar güzel filmlere imza atmışız.Neşeli günler gibi..Keşke tekrar öyle özgün filmler olsa.

      Sil